Lantbruksräkningen 2020 är en statistikundersökning som alla jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland deltar i. Två tredjedelar av alla svarspersoner svarar på en kortfattad grundläggande förfrågan och en tredjedel på en mera omfattande förfrågan. De som ska svara på den omfattande förfrågan får en inbjudan per brev i januari.

Du kan även snabbt svara på förfrågan mobilt

Det tar endast cirka tio minuter att fylla i grundförfrågan. Förfrågan innehåller endast några frågor om personen som ansvarar för skötseln av gården, när hen tagit över gården, den åkerareal som kan bevattnas och eventuella arealen avtalsåker. Förfrågan kan även besvaras mobilt med en surfplatta eller en smarttelefon.

Den grundläggande förfrågan på webben stängs 11 januari 2021.

Följ med hur räkningen framskrider under webbförfrågan

Webbförfrågan för Lantbruksräkningen har under de första veckorna besvarats av drygt tio procent av alla svarspersoner, vilka enligt uppgift var ca 46 000 när räkningen inleddes. På lantbruksrakning.fi kan man följa med svarsaktiviteten i regionerna under den tid som webbförfrågan är öppen.

Jag förväntar mig hög svarsaktivitet under mellandagarna och vid årsskiftet. Vänta helst inte till sista   dagen med svaren, säger projektledaren Jaana Kyyrä.

Gårdarnas svarsaktivitet påverkar direkt resultatens tillförlitlighet, eftersom de uppgifter som efterfrågas av odlarna inte fås någon annanstans ifrån. Det är inte möjligt att identifiera en enskild gårds svar i resultaten som publiceras om lantbruksräkningen.